Forum για την πόλη

Κάλεσμα σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

11/11/2018
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2018 12:02


Στις 05 Ιουνίου 2018 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα είπε ότι «μπορούμε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχουμε ολοκληρώσει την προεργασία για τη νομοθετική πρωτοβουλία και το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί, και αμέσως μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η θεσμική κατοχύρωση και η υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών για τους πολίτες και τα κινήματα πολιτών».

Ανέφερε επίσης τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν και μεταξύ αυτών επισήμανε «Την αποκατάσταση του υπερκείμενου θεσμικού πλαισίου, (Προεδρικό Διάταγμα του Υμηττού), με την ολοκλήρωση της απαραίτητης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Παρά την παρέλευση του τριμήνου στις 05 Σεπτεμβρίου 2018, καμία ενημέρωση δεν υπήρξε σχετικά με την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος και όσων εξαγγέλθηκαν.

Με αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή συγκάλεσε σύσκεψη φορέων και πολιτών στις 31 Οκτωβρίου 2018, η οποία αποφάσισε τη συνέχιση των αγωνιστικών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ Δ΄187/16-6-2011, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 στη 1:00 το μεσημέρι.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή»:

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ύστερα από πρόσκληση που απηύθυνε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ σε κοινωνικούς φορείς και πολίτες, πραγματοποιήθηκε στις 31.10.2018 σύσκεψη, σε αίθουσα στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Λάκωνος 9), προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις αναμενόμενες εξελίξεις στην υλοποίηση του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ, στα πλαίσια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει κατά την Ημέρα του Περιβάλλοντος (5-6-2018).

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για την προώθηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ, εντός τριμήνου.

Η σύσκεψη υπήρξε πολύ επιτυχημένη καθώς σε αυτή έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός πολιτών, εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, επιστημόνων κ.ά. οι οποίοι αφενός ενημερώθηκαν για τα τεκταινόμενα, αφετέρου συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανταλλάσοντας τις γνώσεις και εμπειρίες τους, με μοναδικό σκοπό την ορθή και χωρίς καθυστερήσεις υλοποίηση του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ.

Μέχρι στιγμής δεν υφίσταται καμία ενέργεια εκ μέρους των αρμοδίων, παρά την παρέλευση στις 5-9-2018 του τριμήνου, υπήρξε όμως η πληροφορία ότι στις 15.11.2018 θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα ορίζει τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης.

Με αυτό ως δεδομένο και επειδή δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση στο αίτημά μας της 9.10.2018 προς τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΕΝ κο Σ. Φάμελλο, με το οποίο ζητούσαμε να μας δεχθεί και να μας ενημερώσει σχετικά, ανησυχούμε.

Θεωρούμε αυτονόητο, πως τα όρια ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης του ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΓΟΥΔΗ θα είναι τα προβλεπόμενα από το Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ Δ΄187/16-6-2011 «Καθορισμός μέτρων προστασίας του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισίων».
Επίσης ότι θα διασφαλίζονται θεσμικά, σταθεροί και επαρκείς οικονομικοί πόροι.

Ύστερα από αυτά ΟΛΟΙ οι παρόντες στη σύσκεψη αποφάσισαν, προασπίζοντας τον σπουδαιότερο, από τους απομένοντες, ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ, να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις και να πραγματοποιήσουμε,

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
τη ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 Νοεμβρίου 2018, ώρα 13:00
έξω από το ΥΠΕΝ (ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 119)

με αίτημα να δεχθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός να συνομιλήσει μαζί μας, να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και να κάνει δεκτούς εκπροσώπους των Φορέων Πολιτών στις ομάδες διαμόρφωσής του.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΕΙ

Η Γραμματεία της Επιτροπής