Forum για την πόλη

31η Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων - World Cities Day

31/10/2018
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2018 11:50


Στις 27 Δεκεμβρίου 2013 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με το ψήφισμα 68/239 όρισε την 31η Οκτωβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων.

Ο στόχος είναι να προωθήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την παγκόσμια αστικοποίηση, να προωθήσει τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες και τις πόλεις για να βρουν ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αστικοποίησης, συμβάλλοντας στην αειφόρο αστική ανάπτυξη.

Το γενικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας των Πόλεων είναι “Καλύτερη Πόλη, Καλύτερη Ζωή”. Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό επί μέρους θέμα (θεματική ενότητα) επιλέγεται, είτε για την προώθηση επιτυχιών της αστικοποίησης, είτε για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων που απορρέουν από την αστικοποίηση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την τελευταία δεκαετία, οι φυσικές καταστροφές έπληξαν περισσότερους από 220 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσαν οικονομικές ζημιές ύψους 100 δις δολαρίων ΗΠΑ, ετησίως.

Μέχρι το 2030, χωρίς σημαντικές επενδύσεις για να καταστούν οι πόλεις πιο ανθεκτικές, οι φυσικές καταστροφές μπορεί να κοστίζουν στις πόλεις παγκοσμίως, τρεις φορές το ποσό αυτό το χρόνο και η αλλαγή του κλίματος μπορεί να ωθήσει εκατομμύρια κατοίκους των πόλεων στη φτώχεια. Εκατοντάδες πόλεις και κοινότητες αγωνίζονται με τις επιπτώσεις της κρίσης - συμπεριλαμβανομένων συγκρούσεων, φυσικών καταστροφών, αποτυχιών στη διακυβέρνηση και οικονομικού άγχους.

Φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιλέξει το θέμα «Δημιουργώντας Βιώσιμες και Ανθεκτικές Πόλεις» (Building Sustainable and Resilient Cities), επειδή οι πόλεις χρειάζονται υποστήριξη για να καταστούν ανθεκτικές και να αναπτύξουν την ικανότητά τους να απορροφήσουν τον αντίκτυπο των κινδύνων, να προστατεύσουν και να διατηρήσουν την ανθρώπινη ζωή και να περιορίσουν τη ζημιά και την καταστροφή δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, συνεχίζοντας παράλληλα να παρέχουν υποδομές και υπηρεσίες μετά από κάθε κρίση.

Το κύριο γεγονός (main event) θα γιορταστεί φέτος στο Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Η ομάδα “Ανα-Σύνταξης” του “Forum για την Πόλη”, προκειμένου να συμβάλλει στη συζήτηση που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ανθεκτικές πόλεις, αποφάσισε να μεταφράσει στα Ελληνικά το κείμενο παρουσίασης του θέματος της φετινής διοργάνωσης (Final World Cities Day Concept Note).

Είναι το πρώτο από τα κείμενα που σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε και αφορούν και τις πόλεις στη χώρα μας.

Οι σημερινές πόλεις απέχουν πολύ από το να προσφέρουν δίκαιες συνθήκες και ευκαιρίες στους κατοίκους τους. Η πλειονότητα του αστικού πληθυσμού στερείται ή περιορίζεται - λόγω των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, εθνοτικών, φυλετικών ή ηλικιακών χαρακτηριστικών του - στην ικανοποίηση των πλέον στοιχειωδών αναγκών και δικαιωμάτων του.

Τα αναπτυξιακά μοντέλα που εφαρμόζονται στην πλειονότητα των φτωχών χωρών χαρακτηρίζονται από την τάση συγκέντρωσης εισοδήματος και εξουσίας, δημιουργίας φτώχειας και αποκλεισμού, συμβάλλοντας στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην επιτάχυνση των διαδικασιών μετανάστευσης και αστικοποίησης, κοινωνικού και χωροταξικού διαχωρισμού, και ιδιωτικοποίησης κοινών αγαθών και δημόσιων χώρων. Αυτές οι διαδικασίες ευνοούν τον πολλαπλασιασμό αστικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από φτώχεια, επισφαλείς συνθήκες και είναι ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές.

Θα διαβάσετε τo "Final World Cities Day Concept Note" μεταφρασμένο στα Ελληνικά στο ακόλουθο αρχείο:


pdf 31η Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων - Final World Cities Day 2018 Concept Note (1,22 MB)