Forum για την πόλη

SOSτε τα ρέματα της Αττικής - Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου - 13 Μαΐου ώρα 12

12/05/2021
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2021 05:01


Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου συνδιοργανώνουν το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας  και οι Φορείς και Κινήσεις για την Προστασία των Ρεμάτων-Ρεματτική την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 και ώρα 12:00 με θέμα:

«Τα ρέματα της Αττικής σε απειλή, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι περιπτώσεις των ρεμάτων Ερασίνου, Ραφήνας, Πικροδάφνης»

Μετά την απόρριψη από το ΣτΕ των αιτήσεων ακύρωσης έργων και οριοθετήσεων ρεμάτων, από περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες, για τα δύο από τα μεγαλύτερα ρέματα της Αττικής, του Ερασίνου και της Ραφήνας, αλλά και της αίτησης ακύρωσης που έγινε δεκτή από το ΣτΕ για το ρέμα Πικροδάφνης, και τα τρία ρέματα βρίσκονται σε απειλή.

Ήδη στο ρέμα Ερασίνου οι μπουλντόζες προελαύνουν αποψιλώνοντας δεκάδες στρέμματα παραρεμμάτιων υγροτοπικών και προστατευόμενων εκτάσεων, απειλώντας ακόμη και την περιοχή Natura της εκβολής, χωρίς καν να έχει προηγηθεί νόμιμη οριοθέτηση του ρέματος με Π.Δ. όπως επιβάλλουν νόμοι και νομολογία του ΣτΕ!

Στο ρέμα Ραφήνας, που ακολουθεί τον Ερασίνο με μικρή καθυστέρηση, εκδικάζεται τον Ιούνιο η δεύτερη κρίσιμη προσφυγή συλλόγων και κατοίκων της περιοχής με στόχο τη διάσωση 17 χιλιομέτρων φυσικού ρέματος (Α’ προτεραιότητας και ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος) και των σπάνιων για την Αττική υγροτοπικών εκτάσεων που αναπτύσσονται στην πεδιάδα των Σπάτων και στην εκβολή του.

Στο ρέμα Πικροδάφνης, η απόφαση του ΣτΕ ναι μεν έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης της αδειοδότησης των έργων διευθέτησης του ρέματος, που είχαν καταθέσει περιβαλλοντικοί σύλλογοι και πολίτες, λόγω παράλειψης νόμιμης οριοθέτησής του από τη Διοίκηση, αλλοιώνει όμως το πνεύμα προστασίας παλαιότερης απόφασής του (1242 /2008) για το ίδιο ρέμα, ανοίγοντας έτσι τη δυνατότητα νομιμοποίησης πλήθους παράνομων καταπατήσεων του ρέματος.

Οι εξελίξεις και η επιδίωξη της κυβέρνησης να επιταχύνει το σχεδιασμό όλων των κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών που μετατρέπουν τα ρέματα από ζωντανά οικοσυστήματα σε αγωγούς ομβρίων υδάτων, παραβλέποντας τη συνταγματική προστασία των ρεμάτων και όλο το θεσμικό πλαίσιο προστασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη (περιοχές NATURA, ζώνες προστασίας κλπ) των οικοσυστημάτων, της βιοποικιλότητας, του κλίματος και των νερών.

Φαίνεται λοιπόν ότι στο επόμενο κρίσιμο διάστημα, οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές, όχι μόνο γι’ αυτά τα ρέματα, αλλά και για τη συνολικότερη πολιτική που θα διαμορφωθεί. Είναι μεγάλη ανάγκη λοιπόν, να υπάρξει ενημέρωση του κόσμου και να οργανωθεί η αντίδραση απέναντι σε αυτά τα σχέδια.

Αρχικές τοποθετήσεις από :

  1. Σταμάτης Αρναούτης (Πρωτοβουλία για την Προστασία του Ερασίνου)
  2. Εμμανουέλα Τερζοπούλου (Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας)
  3. Ροδούλα Κωνσταντινίδου (Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος Πικροδάφνης)

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και παρεμβάσεις.

Τη συνέντευξη τύπου συντονίζει ο Περικλής Ζήκας από το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη και να κάνετε ερωτήσεις στον ακόλουθο σύνδεσμο :
https://www.youtube.com/channel/UCqi4aUzUo9JTtw7XwQLoXrg