Forum για την πόλη

Ανοιχτή επιστολή του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ προς τους 7 δημάρχους της Δυτικής Αθήνας

20/10/2020
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2020 03:10


Στις 13/10/2020 και ώρα 12:00 συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.),  προκειμένου να εγκρίνει το πρακτικό αξιολόγησης  των τελικών προσφορών για το έργο «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων".

Η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση της Ε.Ε. ανέβηκε στη διαύγεια στις 13:12 https://et.diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A80%CE%981%CE%9F%CE%A105-%CE%A57%CE%92, δηλαδή μια ώρα μετά την υποτιθέμενη συνεδρίαση!

Πρόκειται για τον νέο ΧΥΤΑ Φυλής που αποφασίστηκε την 1/8/2019 από την απερχόμενη Διοίκηση της Ρένας Δούρου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το νέο ΧΥΤΑ, θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τη μετατροπή του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (Ε.Μ.Α.Κ.) σε «πράσινο εργοστάσιο» και το νέο υπερεργοστάσιο 550.000 τόνων/ έτος με ΣΔΙΤ και καύση απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο του αγώνα που διεξάγει το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, έστειλε επιστολή στους επτά (7) δημάρχους της Δυτικής Αθήνας και τους καλεί να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και να οργανώσουν μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις και στον ΧΥΤΑ και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων (ΕΔΣΝΑ και Περιφέρεια Αττικής).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής :

Προς  τους  δημάρχους:

Αγ. Αναργύρων-Καματερού, κ. Σταύρο Τσίρμπα

Αγ. Βαρβάρας, κ. Λάμπρο Μίχο 

Αιγάλεω, κ. Γιάννη Γκίκα

Ιλίου, κ. Νίκο Ζενέτο

Περιστερίου,  κ. Ανδρέα Παχατουρίδη 

Πετρούπολης, κ. Στέφανο Βλάχο

Χαϊδαρίου, κ. Βαγγέλη Ντηνιακό

Κύριοι Δήμαρχοι,

τη Δευτέρα 13/10/2020 η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ συζήτησε το τελευταίο πρακτικό της επιτροπής διενέργειας διαγωνισμού για το έργο «Μελέτη, κατασκευή έργων για την α’ φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων», κύριο αντικείμενο του οποίου είναι η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή.

Οι τεχνικές προσφορές των δύο υποψηφίων εργολαβικών σχημάτων, που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό, αφού αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν από την επιτροπή, εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός βρίσκεται, πλέον, στο τελικό στάδιο. Αυτό που απομένει είναι η βαθμολόγηση και των οικονομικών προσφορών, μετά την αποσφράγισή τους, και η διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας. Μετά και από αυτό η τελική επιλογή εργολάβου και οι υπογραφές είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου, καθώς φαίνεται προδιαγεγραμμένο και μη αμφισβητήσιμο το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Κύριοι Δήμαρχοι,

σε λίγες ημέρες (24/10/2020) κλείνει ένας χρόνος από τη μέρα που συνυπογράψατε την κοινή ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιούσατε στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας ότι συμφωνήσατε να δραστηριοποιηθείτε, από κοινού, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της χωματερής στη Φυλή. Συγκεκριμένα στην κοινή σας ανακοίνωση αναφέρατε:

Συμφωνούμε:

  1. Να ανακληθεί η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ και να βρεθεί λύση, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω η περιοχή.
  2. Να σταματήσει κάθε διαδικασία αναβάθμισης-επέκτασης του ΕΜΑΚ Φυλής, η οποία δεν προωθεί την πραγματική ανακύκλωση.
  3. Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για το λατομείο Μουσαμά, που βρίσκεται μια ανάσα από Πετρούπολη και Καματερό.
  4. Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας των επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων και να εγκαταλειφθεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός για νέα εγκατάσταση στον ΟΕΔΑ Φυλής.
  5. Να καταργηθεί το καθεστώς των αντισταθμιστικών και για όσο χρόνο δίνονται να επενδύονται στην περιβαλλοντική αναβάθμιση.
  6. Η συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι μονόδρομος.

Οι νέοι χώροι ασφαλούς διάθεσης των απορριμμάτων δεν πρέπει να λειτουργούν μονόπλευρα και αποκλειστικά στη Δυτική Αθήνα. Χρειάζεται δίκαιη κατανομή των βαρών, ώστε η ήπια διαχείριση να αφορά όλες τις περιοχές της Αττικής, μέχρις ότου φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, που είναι η διαλογή στην πηγή

Κύριοι Δήμαρχοι,

από τότε πέρασε ένας χρόνος, στη διάρκεια του οποίου:

  • Η 248/2019 απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ όχι μόνο δεν ακυρώθηκε, αλλά ολοκληρώνεται και η β΄ φάση του διαγωνισμού για το νέο ΧΥΤΑ, ελάχιστης χωρητικότητας 4.000.000.000 κ.μ.
  • Ο ΕΔΣΝΑ ανέθεσε, τον περασμένο Μάρτιο, στην εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ, στην περιοχή του -ανενεργού εδώ και δεκαπέντε χρόνια- ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων.
  • Όχι μόνο δεν σταμάτησε κάθε διαδικασία αναβάθμισης - επέκτασης του ΕΜΑΚ Φυλής, αλλά προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του σε «πράσινο» εργοστάσιο.
  • Επιπλέον, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ προγραμματίζει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δήμων Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, μέσω ΣΔΙΤ. Η μονάδα θα ονομάζεται ΜΕΑ Κεντρικού τομέα, θα εξυπηρετεί τους δήμους του κεντρικού και του νότιου τομέα, αλλά  θα κατασκευαστεί στη Φυλή!!!
  • Στον ΕΔΣΝΑ δεν υπάρχει, πλέον, ούτε σαν σκέψη η απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.
  • Το καθεστώς των αντισταθμιστικών, όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ, τον περασμένο Μάιο, αποφάσισε να αυξήσει το ποσό των αντισταθμιστικών, που λαμβάνει κάθε χρόνο ο δήμος Φυλής κατά 3,4 εκατ. ευρώ (από 36,27 εκατ. ευρώ το 2019, σε 39,67 εκατ. ευρώ).
  • Η άδικη κατανομή των βαρών σε βάρος της Δυτικής Αθήνας, για την οποία μιλούσατε στην κοινή σας δήλωση, έγινε ακόμα πιο άδικη, αφού ακυρώθηκε η κατασκευή των 3 μονάδων  επεξεργασίας στον κεντρικό και το νότιο τομέα της Αττικής και εγκαταλείφθηκε η ιδέα κατασκευής νέων χώρων ασφαλούς διάθεσης στην υπόλοιπη Αττική.

Κύριοι Δήμαρχοι,
 
από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως όλα όσα ζητούσατε στην κοινή σας δήλωση αγνοήθηκαν προκλητικά από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη και τον ΕΔΣΝΑ. Συνεπώς, έχουμε κάθε δικαίωμα σαν πολίτες της Δυτικής Αθήνας να σας ρωτήσουμε τι κάνατε εσείς ένα χρόνο τώρα για να αποτρέψετε αυτές τις τραγικές για την περιοχή εξελίξεις. Κυρίως, όμως, θέλουμε να μας δώσετε μια καθαρή απάντηση για το τι προτίθεστε να κάνετε, όσον αφορά το διαγωνισμό για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής που ολοκληρώνεται στο αμέσως προσεχές διάστημα. Αν περιμένετε να ολοκληρωθεί πρώτα ο διαγωνισμός για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής και μετά να αντιδράσετε, οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας θα έχουν κάθε λόγο να πιστέψουν πως η κοινή σας δήλωση στις 24/10/2019 έγινε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους.

Επειδή όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και όχι από τις προθέσεις μας, σας καλούμε να αναλάβετε -έστω και τώρα- τις ευθύνες σας και να κάνετε ότι περνά από το χέρι σας, προκειμένου να μην ολοκληρωθεί και να μην υλοποιηθεί ο διαγωνισμός για το νέο ΧΥΤΑ Φυλής. Είμαστε απολύτως βέβαιοι πως αν το θελήσετε μπορείτε να τα καταφέρετε, γιατί θα έχετε τη στήριξη όχι απλά της πλειοψηφίας των δημοτικών σας συμβουλίων,  αλλά του συνόλου της κοινωνίας της Δυτικής Αθήνας, που δε θέλει να υφίσταται άλλο τον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της. Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων για την επιστολή μας και να πάρετε πρωτοβουλίες από κοινού, προκειμένου να αποτραπεί το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα της νέας χωματερής στη Φυλή και τη Δυτική Αθήνα, που κυοφορείται.

19.10.2020

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο