Forum για την πόλη

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Οδηγίες προς τους Πολίτες - Έντυπα βεβαίωσης κίνησης

23/03/2020
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2020 19:53


Δημοσιεύτηκε χτες (ΦΕΚ Β 986 – 22.03.2020) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τα μέτρα προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών. Από σήμερα, Δευτέρα 23/3/2020 στις 06:00 το πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών στην ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση. Η απαγόρευση θα διαρκέσει έως τις 6 Απριλίου 2020

Για κάθε παράβαση που θα εντοπίζεται, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Από τα μέτρα της απαγόρευσης εξαιρούνται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

 1. Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
 2. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 3. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 4. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 5. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 6. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
 7. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
 8. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Τι πρέπει να έχουν οι πολίτες μαζί τους

Για τις κατ' εξαίρεση ανωτέρω μετακινήσεις θα πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (τύπου Α ή τύπου Β), εκτυπωμένο ή χειρόγραφο ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Πώς εκδίδεται το έντυπο βεβαίωσης κίνησης;

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α)

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο (Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή) το έντυπο που μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ:
    • Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
    • Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (DOCX)

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β)

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS ή εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση, από εδώ:

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 1. Όνομα/Επίθετο
 2. Διεύθυνση Κατοικίας
 3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης

Για τη διευκόλυνση των πολιτών που κατά την έναρξη των μέτρων θα βρίσκονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, σε άλλο σημείο της Ελλάδας, παρέχεται ψηφιακά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ώστε να μπορούν να μεταβαίνουν στον τόπο κατοικίας τους.

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.

Επιβατηγά, Δημόσιας και Ιδιωτικής χρήσεως, οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη. Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν οδηγεί και οδηγεί κάποιος συγγενής του, ο συγκεκριμένος συγγενής θα πιστοποιείται από τον εργοδότη του πρώτου ώστε να τον μεταφέρει.

Άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα ανέστια άτομα μετακινούνται, με μέριμνα της οικείας δημοτικής αρχής, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες/δομές των δήμων μεριμνούν για την κατ' οίκον παράδοση του ημερησίου συσσιτίου σε δικαιούχους οργανωμένων συσσιτίων και δικαιούχους προγραμμάτων επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ).

Παραθέτουμε τα ακόλουθα αρχεία:

Το ΦΕΚ

18 ερωτήσεις-απαντήσεις για την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Τα έντυπα των βεβαιώσεων κίνησης


pdf 2020.03.22 - ΦΕΚ Β 986 - ΚΥΑ προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών (111,49 KB)
pdf FAQ-18 ερωτήσεις-απαντήσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας (419,77 KB)
pdf Βεβαίωση Κατ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (56,30 KB)
pdf Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (79,73 KB)