Forum για την πόλη

Εκδήλωση ενάντια στην τουριστικοποίηση (και το Airbnb) της γειτονιάς – Πέμπτη 4/7 στις 8 μμ

04/07/2019
Τελευταία ενημέρωση: 03/07/2019 18:15


Αύριο Πέμπτη 4 Ιούλη και ώρα 8 μ.μ. στο κηπάκι της οδού Τσαμαδού (Εξάρχεια), προβολή του ντοκιμαντέρ “Earthquake Tourism” για την τουριστικοποίηση στη Λισαβώνα, παραγωγή της “Left Hand Rotation Collective” (www.lefthandrotation.com).

Η “Left Hand Rotation” είναι μια καλλιτεχνική κολεκτίβα από την Πορτογαλία, που από το 2005 αναπτύσσει δράσεις παρέμβασης στο δημόσιο χώρο, που συνδυάζονται με την οικειοποίηση, την καταγραφή και τη βιντεοσκόπηση.

Κάθε δράση της κολεκτίβας διέπεται από ισχυρή επίγνωση της σπουδαιότητας της βιντεοσκόπησης, τόσο για την αξία της ως μέσο καταγραφής της ωμής πραγματικότητας, όσο και ως δυνητικής μετατροπής του κάθε βίντεο σε γλωσσικές μονάδες των οποίων ο συνδυασμός και ο χειρισμός επιτρέπουν τη μετάδοση πολύπλοκων μηνυμάτων που βασίζονται σε λεπτομέρειες της καθημερινότητας.

Η κάμερα δεν μπορεί παρά να καταγράψει το συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο είναι τοποθετημένη. Είναι μέσα από αυτές τις λήψεις του τοπικού που η κολεκτίβα αντικατοπτρίζει ένα πολύπλοκο παγκόσμιο σύστημα.

H προβολή γίνεται σε συνδιοργάνωση με την «Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών» και θα ακολουθήσει συζήτηση για τις επιπτώσεις της τουριστικοποίησης στην Αθήνα σήμερα, φιλοδοξώντας να οργανώσουν δράσεις για την προστασία του δικαιώματος στη στέγη.