Forum για την πόλη

Όχι στην μετατροπή του γηπέδου του ΠΑΟΚ σε σαββίδειο εμπορικό κέντρο

22/04/2019
Τελευταία ενημέρωση: 24/04/2019 04:38


Σήμερα, Δευτέρα 22/04, μία ημέρα μετά την ιστορική κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ και μέσα στη φούρια της προεκλογικής περιόδου, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται -με το ψηφοδέλτιο στον κρόταφο- να εγκρίνει το επιχειρηματικό σχέδιο του Ιβάν Σαββίδη για τη μετατροπή της έδρας του ΠΑΟΚ, της ιστορικής Τούμπας, σε εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο.

Το αποτέλεσμα εύκολο να προβλεφθεί: όλες οι κυρίαρχες παρατάξεις, από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και τη διοίκηση Μπουτάρη ως την άκρα δεξιά των μακεδονικών συλλαλητηρίων, θα υποταχθούν στο μεγάλο αφεντικό και θα στηρίξουν το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για την ανάπλαση της Τούμπας, χωρίς ούτε καν να ρωτήσουν κάτι για τη χρήση του ακίνητου, τους περιβαλλοντικούς όρους, τη δωρεάν παραχώρηση δημόσιων χώρων.

Για την «Πόλη Ανάποδα» ωστόσο, το έχουμε πει ότι προτεραιότητα δεν είναι ούτε τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε οι μικρές ψηφοθηρικές πρακτικές. Η προτεραιότητά μας είναι οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, των πολλών, των φτωχών, των εργαζομένων. Μια τέτοια βασική ανάγκη είναι οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου. Ακόμα περισσότερο για την υπερκορεσμένη, λαϊκή γειτονιά της Τούμπας, η οποία έχει το θλιβερό προνόμιο του μικρότερου ποσοστού ελεύθερων χώρων στην πόλη και ένα από τα μικρότερα στην Ευρώπη.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική σύνδεση της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ. Αυτό όμως που αμφισβητούμε εμείς είναι η βιάση της ελληνικής κυβέρνησης (με διακομματική συναίνεση) να χαρίσει στη διοίκηση της ΠΑΕ, δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο, επιπλέον έκταση 30 στρεμμάτων «άνευ ανταλλάγματος κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση για 99 χρόνια», όπως προβλέπει η πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Αμφισβητούμε ακόμα την εντολή που η ίδια τροπολογία δίνει ουσιαστικά προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης να παραχωρήσει και αυτός οποιαδήποτε όμορη έκταση κατοχής του, ώστε να συνενωθεί με το παραχωρούμενο ακίνητο. Αμφισβητούμε το δικαίωμα του Ιβάν Σαββίδη να φορτώσει στο γήπεδο του ΠΑΟΚ εμπορικά κέντρα και άλλες κερδοσκοπικές χρήσεις. Η Τούμπα δεν έχει τη δυνατότητα να σηκώσει αυτό το βάρος, την κίνηση αυτοκινήτων, τη ρύπανση που θα παράγουν, ενώ τα μικρά καταστήματα της περιοχής θα δεχθούν άλλο ένα πλήγμα. Αμφισβητούμε τέλος την απαίτηση της διοίκησης προς το κράτος να εκτελέσει, με δημόσιο χρήμα, όσα συνοδά έργα είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση της ιδιωτικής επένδυσης.

Εν κατακλείδι, αν ο Ιβάν Σαββίδης, ως επιχειρηματίας, θέλει να φτιάξει ένα φαραωνικό εμπορικό κέντρο με γήπεδο, με τεράστια πάρκινγκ και χλιδάτα καταστήματα, ας αγοράσει μια ιδιωτική έκταση εκτός των επιβαρυμένων γειτονιών του αστικού ιστού και ας το κάνει. Σε αυτήν την περίπτωση, στη θέση του γηπέδου να δημιουργηθεί πάρκο υψηλού πρασίνου. Αν πάλι προκριθεί η λύση της ανακαίνισης του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αυτή να γίνει αυστηρά εντός της υφιστάμενης έκτασης και με σεβασμό στη γειτονιά. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο ΠΑΟΚ και ο λαός της Τούμπας ως άλλοθι για τα επιχειρηματικά σχέδια κανενός -ακριβώς γιατί σεβόμαστε τον ΠΑΟΚ και τη λαϊκή του ιστορία.

Πηγή : https://ipolianapoda.gr/?p=602